News

Tough 5000 meter in Zurich

August 15th 2003 - For the first time in his career Kamiel participated in the famous Weltklasse Meeting in Zurich. The 5000 meter did not result in the confidence boost he was looking for a week before the world championships, but it felt a bit better than the race in Berlin last week. Stomach and back problems were hampering him in following the pace of the Kenyans.

Race info

Date15-aug-2003
EventWeltklasse Meeting (GL)
CityZurich (CH)
Distance5000 meter
Result13.32.12 (14th)
Complete result
 1 KIBOWEN, John      KEN 13:01.01 
 2 KEMBOI, Nicholas    KEN 13:01.14
 3 KIPKETER, Sammy     KEN 13:01.44 
 4 MUCHERU MAINA, Leonard KEN 13:01.76 
 5 KWALIA, James      KEN 13:03.79 
 6 CHEBII, Abraham     KEN 13:04.39 
 7 ABDULLAH, Ahmad Hassan QAT 13:04.65 
 8 TADESSE, Zersenay    ERI 13:09.27 
 9 BAUMANN, Dieter     GER 13:15.07 
11 HISSOU, Salah      MAR 13:16.87 
12 KIPKOSGEI, Luke     KEN 13:21.10 
13 BETT, Mark       KEN 13:31.97 
14 MAASE, Kamiel      NED 13:32.12 
15 BELZ, Christian     SUI 13:35.50 
16 GOUMRI, Abderahim    MAR 13:36.08 

Vizier op de baan

De ambities zijn onveranderd hoog. In de presentatiegids van de atletiekunie voor de naderende WK in Parijs, laat Kamiel Maase weten op de traditioneel door Afrikanen beheerste tien kilometer te gaan voor een topzevenklassering. Hoger dan de achtste plaats (WK ´99 Sevilla) reikte hij nog nooit op een mondiaal kampioenschap. "Maar toen ik later een blik op de voorlopige startlijst wierp, schrok ik toch wel even", bekent Maase glimlachend.

Want, voor alle duidelijkheid, tussen alle Afrikaanse loopwonders op de tien kilometer, staat over negen dagen in Stade de France - weliswaar in Oranje-outfit - nog een ´dark horse´ aan de start. Maase liet zich dit baanseizoen nog nauwelijks zien. Afgelopen voorjaar plaatste hij zich tijdens de Rotterdam marathon nog voor de Spelen van Athene - zij het moeizaam - maar daarna werd het stil rond de nationaal-recordhouder op zowel de vijf (13.13,06) als de tien kilometer (27.26,29). Zelf weet hij ook niet direct wat hij kan en moet verwachten. "Ik heb een dipje gehad, maar hopelijk ben ik daar net op tijd uitgeklommen."

Op de vijf kilometer loopt hij vanavond bij de Golden League in Zürich onbetwist de sterkste eendaagse wedstrijd in het circuit, pas zijn derde internationale wedstrijd van het seizoen. Het is direct zijn ultieme test voor Parijs, waar hij wil ´dubbelen´ op de vijf en tien kilometer. Afgelopen zondag, bij de Golden League in Berlijn, liet hij op de drie kilometer nog een matige indruk achter. "Ik hield er zelf ook geen lekker gevoel aan over. Ik had nog weinig snelheid in mijn benen en ik kwam nauwelijks in mijn ritme. Een goede race in Zürich zou goed zijn voor mijn zelfvertrouwen." Als hij het heeft over een goede race, betekent dat al snel een benadering of eventueel aanscherping van zijn persoonlijk record. Het zou een grote verrassing betekenen, ook voor Maase zelf. Want nadat hij begin deze maand terugkeerde van een drieweekse hoogtestage in Sankt Moritz, bleek bij onderzoek zijn hormoonhuishouding niet te kloppen. "Ik voelde me daar met name de laatste week niet optimaal."

Inmiddels denkt Maase dat het weer de goede kant op gaat. En ach, dat hij volgende week met weinig wedstrijdritme naar Parijs afreist, zou ook in zijn voordeel kunnen werken, meent hij. "Ik ben nog fris in ieder geval", aldus Maase. De nieuwe aanpak is een direct gevolg van zijn verschoven ambities naar de marathon. Na zijn optreden in Rotterdam nam Maase ruimschoots de tijd voor zijn herstel. "Ik had wellicht iets eerder met de baantrainingen kunnen beginnen, maar vanwege last aan mijn pezen in de voeten heb ik daar van afgezien. Ik wilde geen onnodige risico´s lopen."

Kansen op een medaille heeft Maase in Parijs niet. Daarvoor is de Afrikaanse overheersing te machtig. "Als ik ooit een medaille op een internationaal kampioenschap had willen winnen, had ik dat vorig jaar moeten doen", zegt Maase met enig sarcasme in zijn stem. De herinnering is nog steeds vers. Bij de EK atletiek in München verkeerde Maase vorig seizoen in topvorm. In de finale van de tien kilometer kwam hij echter ten val, nadat hij zijn gestruikelde voorganger niet meer kon ontwijken. "Ik ben normaal redelijk nuchter, maar ik heb daar na afloop in de catacomben bijna een potje zitten janken. Het was daar een kwestie van ´nu of nooit. Het is nooit geworden", aldus Maase, die in het vervolg van het toernooi nog wel vijfde werd op de vijf kilometer. De wrange nasmaak bleef echter. Ook na een ijzersterk naseizoen, waarin hij twee nationale records liep en bovendien op drie verschillende momenten de drie medaillewinnaars van de tien kilometer tijdens de EK had weten te verslaan. "Dat maakte het juist extra zuur."

Lange tijd zag het ernaar uit dat de WK in Parijs voor de 31-jarige Maase wel eens zijn laatste grote toernooi op de baan zouden kunnen zijn. Immers, voor Athene had hij een sterke voorkeur voor de marathon uitgesproken. Maar na zijn optreden in Rotterdam, waar hij nadrukkelijk problemen had met de warmte, is Maase daar anders over gaan denken. Met trainer Bram Wassenaar, sportarts Peter Vergouwen, inspanningsfysioloog Gerard Rietjens en enkele andere specialisten laat de Wageninger onderzoeken of hij volgend jaar überhaupt wel iets te zoeken heeft op de marathon in het bloedhete Athene. De eerste testen zijn niet hoopgevend, benadrukt hij. "Er zijn aanwijzingen dat mijn enzymsysteem overgevoelig is voor hitte. Als na nader onderzoek de conclusie is dat het onverstandig voor mij zal zijn onder dergelijke omstandigheden de marathon te lopen, wijk ik uit naar de tien kilometer. Zo´n afstand kan ik uitstekend lopen in de hitte. Ik zweet veel, maar dat is juist gunstig. Dat werkt als een soort radiator, die je lichaam van binnen relatief koel houdt. Maar als die radiator na twintig kilometer zou beginnen te sputteren, heb ik op de marathon een probleem. Als ik daar de marathon zou lopen, wil ik er ook écht vol voor kunnen gaan."

Source: Telegraaf

Your reaction

Name
E-mail
Message
Please enter the anti-spam code: 988ba
Code

News Archive


January 12th 2009Looking back on a running career
January 4th 2009Kamiel neemt afscheid in Egmond
November 9th 2008Kamiel awarded 'De Loper'
November 4th 2008Dutch athletics site published 'the week of Kamiel'
August 24th 2008Kamiel in hot Beijing marathon
August 11th 2008Acclimatizing in Fukuoka
August 6th 2008Kamiel in radio show Langs de Lijn
July 16th 2008Final preparations for Beijing marathon
June 26th 2008Preparing for Beijing conditions
June 22nd 2008Kamiel qualifies for Beijing
June 10th 2008Getting ready for qualification
May 9th 2008Battling the injuries
February 11th 2008Bursitis
February 9th 2008Kamiel decides not to start in Schoorl
January 20th 2008Low-key comeback in Mastboscross Breda
November 7th 2007Kamiel elected European athlete of the month
October 21st 2007Kamiel breaks own marathon record in Amsterdam!
October 7th 2007Successful test in Breda
October 1st 2007Request to Chinese government to help the people of Birma
September 23rd 2007Another good ten mile race