Kamiel 2nd in SylvestercrossDecember 31st 2003 - In his first race after the Amsterdam marathon Kamiel Maase finished 2nd in the Sylvestercross in Soest. After two laps it was clear that either Kamiel or Luke Kibet would win this race. Then the Kenyan, who already won the Warandeloop in Tilburg impressively, ran away from Maase. Race infoDate | 31-dec-2003 | Event | Sylvestercross | City | Soest (NED) | Distance | 10400 meter | Result | 33.09,7 (2nd) | Complete result |
1 Luke KIBET KEN 33;02,3
2 Kamiel MAASE NED 33;09,7
3 Gert Jan LIEFERS NED 33;33,7
4 Mike KIPYEGO KEN 33;41,1
5 Jesse STROOBANTS BEL 33;43,0
6 Jim SVENOY NOR 33;55,5
7 Patrick STITZINGER NED 33;56,5
8 Aziz BOUGRA MAR 33;57,2
9 Jamal BALIGHA MAR 34;01,2
10 Koen RAIJMAEKERS NED 34;14,7
|
Marathon of 10000 meter, dat is de vraagSOEST - Deze maand, nog voor het vertrek naar het trainingskamp in Portugal, moet de beslissing maar eens genomen worden. Samen met trainer Bram Wassenaar gaat Kamiel Maase zich onder het genot van een biertje buigen over de vraag welke afstand de atleet later dit jaar in olympisch Athene zal
lopen: de marathon of de 10.000 meter.
Het wordt bijna een running gag, zegt Maase op oudejaarsdag in de Lange Duinen van Soest, waar hij even eerder de jaarlijkse Sylvestercross heeft gelopen. Iedereen vraagt hem: Kamiel, welke afstand ga je in Athene lopen?
Binnenkort, voor de opbouw naar de Olympische Spelen, moet dat vraagstuk maar eens uit de wereld worden geholpen. Het voert te ver om de stellen dat de kwestie atletiekminnend Nederland in tweeën verdeelt, maar een - milde - scheiding der geesten valt wel te bespeuren.
Aan de ene kant is er Maase's coach Bram Wassenaar die neigt naar deelname aan de 10.000 meter. Aan de andere zijde bevindt zich bondscoach Gerard Nijboer die de nieuwe Nederlands recordhouder (2.08.31) op 28 augustus graag ziet draven op het parcours waaraan hij zelf zulke warme herinneringen (hij werd er Europees kampioen in 1982) bewaart.
Voor beide visies is iets te zeggen. Op de 10.000 meter weet Maase precies waar hij aan toe is, meent Wassenaar. De Oost-Afrikanen, met voorop Haile Gebreselassie en het nieuwe fenomeen Kenenisa Bekele, zullen van hem weglopen, maar een klassering als beste Europeaan, zoals hij bij de recente wereldkampioenschappen in Parijs behaalde, behoort zeker tot de mogelijkheden. Eindklassering: de zevende-, of, heel misschien, de zesde plaats.
Op de marathon daarentegen, doceert deskundige Nijboer, kan het weliswaar helemaal misgaan, maar zijn verrassingen óók niet uitgesloten. Zelden wint een favoriet bij WK of Olympische Spelen. Die 42 kilometers vormen nu eenmaal een mysterie dat door niemand te doorgronden valt.
Maase is er nog niet uit. `Mijn ratio zegt dat de 10.000 meter verstandiger is, zeker in de hitte van Athene. Aan de andere kant: de marathon maakt veel meer los. Het is de afstand met de meeste traditie, vooral nu er gelopen wordt op het klassieke parcours tussen Maratonas en Athene.'
Anderhalf jaar geleden verkende hij de weg al eens die in 490 voor Christus door boodschapper Pheidippides werd afgelegd, na de zege van de Grieken van Miltiades op het Perzische leger dat zes keer zoveel soldaten telde. Samen met Nadja Wijenberg en Gerard Nijboer liep Maase het traject in twee dagen - als een alternatieve duurloop. `Toen begon het toch wel te kriebelen. Maar
nogmaals: pas over drie weken neem ik een besluit.'
Op oudejaarsdag werd Maase, tijdens zijn eerste wedstrijd na de marathon van Amsterdam, tweede achter de Keniaanse gevangenisbewaarder Luke Kibet, die in 2003 wel vaker bij Nederlandse wedstrijden van voren was te zien.
Volgende week, bij de halve marathon van Egmond, geldt de Afrikaanse atleet opnieuw als een van de favorieten. Maase start niet op het Noord-Hollandse
strand: die 21 kilometers komen nog net even te vroeg.
Datzelfde geldt voor Lornah Kiplagat. Net als Maase heeft de Nederlandse Keniaanse nog een snelle marathon in de benen - ze werd derde in New York. Toch bleef ze op de laatste dag van 2003 in het weerbarstige zand van Soesterberg haar voormalige landgenote Viola Kibiwott en haar nieuwe medelanders Irma Heeren en Nadja Wijenberg voor.
Kiplagat heeft, in tegenstelling tot Maase, al lang geleden besloten dat zij zich in het hete Athene niet aan een 42 kilometer gaat wagen. Zij kiest voor de 10.000 meter en is, gezien haar vierde plaats bij de WK, meteen een serieuze medaille-kandidaat voor de Nederlandse ploeg.
Ze is nu een half jaar Nederlandse en spreekt de taal al heel redelijk. Ze weet dat Nederland op oudejaarsavond massaal aan de oliebollen gaat (`In Kenia gingen we naar de kerk') en dat Dolf Jansen niet alleen een verdienstelijk marathonloper is.
Haar geëmancipeerde visie op het leven haalt ook al media die niets met sport van doen hebben. Nog even, en ze is een BN, een Bekende Nederlandse.
Joop Alberda zal namens NOC*NSF in zijn handen wrijven met aanwinst Kiplagat. De uitspraak `Elke stap die ik zet, is gericht op deelname aan de Spelen' zal hem als muziek in de oren klinken. De atlete ziet af van een lucratieve voorjaarsmarathon en gaat zich langdurig op de hoogte van New Mexico en moederland Kenia op `Athene' voorbereiden.
Tussendoor loopt Kiplagat wellicht tijdens de WK veldlopen in Brussel (`veldlopen is goed om de pasfrequentie aan te passen') en kiest ze voor een tien kilometer op het asfalt van Puerto Rico. Daar treft ze Paula Radcliffe, de Britse atlete die in Athene voor de marathon kiest.
Kiplagat: `Ik had Paula er in Athene graag bij gehad op de 10.000 meter. Samen hadden we het de Ethiopische atletes moeilijk kunnen maken.'
Source: Volkskrant, Rolf Bos Tweetal bevestigt zijn status in SylvestercrossZe verdwenen na hun marathonrecord allebei even uit beeld. Maar in de Sylvestercross in Soest bevestigden Lornah Kiplagat en Kamiel Maase op de laatste dag van het jaar hun status als beste Nederlandse atleten op de lange afstand. De weg naar Athene is ingeslagen.
De 29-jarige Kiplagat verbeterde begin november in New York het Nederlands marathonrecord van Carla Beurskens tot 2.23.43. Eerder in 2003 zette de voormalige Keniaanse de nationale records op de 5000 en 10.000 m op haar naam en werd ze op die laatste afstand vierde bij de WK in Parijs. Na een maand rust en een paar weken training testte ze in de Soester duinen haar vorm.
,,Ik had niet verwacht dat ik hier zou kunnen winnen'', zei ze na de felle tweestrijd met cross-specialiste Viola Kibiwott (Ken). Kiplagat heeft haar route naar Athene al duidelijk uitgestippeld. Ze is op drie onderdelen genomineerd, maar kiest voor de 10.000 meter. Eind deze maand loopt ze in Puerto Rico een grote internationale wegwedstrijd over 10 km. ,,En eind maart wil ik graag deelnemen aan de WK veldlopen'', zo kijkt ze verder vooruit.
Twee weken later wil ze in Rotterdam toekijken bij de Rotterdam marathon. ,,Dit voorjaar loopt Lornah niet mee. Dat past niet in de voorbereiding op Athene. Maar in 2005 wil ze graag een écht snelle marathon lopen en dan moet je toch in Rotterdam zijn'', aldus echtgenoot en manager Pieter Langerhorst. ,,We hebben al een keer met racedirector Mario Kadiks om tafel gezeten.''
Waar Kiplagat dus precies weet wat haar in het Olympisch jaar te doen staat, moet Kamiel Maase de knoop nog doorhakken. De Nederlands recordhouder op de marathon (2.08.31) nam na zijn optreden in Amsterdam ruim de tijd om zijn nieuwe woning in Zeist op te knappen en in te richten. Sinds enkele weken is hij weer in training.
Na ruim 10 kilometer in het Soester zand moest hij het hoofd buigen voor Luke Kibet. De 20-jarige Keniaan won de laatste maanden een paar grote Nederlandse wedstrijden, keerde terug naar zijn geboorteland om de accu op te laden en was op oudejaarsdag zeven seconden sneller dan Maase.
,,Maar ik ben bepaald niet ontevreden'', aldus de 32-jarige Maase. Evenmin als Kiplagat verschijnt hij over anderhalve week aan de start bij de halve marathon van Egmond en hij loopt evenmin een voorjaarsmarathon. Maar net als zijn vrouwelijke evenknie overweegt hij wel een start bij de WK veldlopen. De keus tussen de 10 km en de marathon bij de Spelen is echter nog niet gemaakt.
,,Ik zal binnen enkele weken de knoop doorhakken'', aldus Maase. Het dilemma is levensgroot. Hij sinds 1999 tijdens WK's op de 10.000 m steeds in de top-10. Een podiumplaats lijkt echter - gezien de concurrentie van Ethiopiërs en Kenianen - onhaalbaar. De marathon is onvoorspelbaarder. Een ereplaats in die discipline zou hem veel roem en erkenning opleveren. Maar Maase weet niet of zijn lijf is opgewassen tegen de hitte in Athene.
,,Ik was bezig met allerlei onderzoek, samen met sportarts Peter Vergouwen. Maar omdat hij zijn werk bij Numico moest neerleggen, staat alles stil. Ik heb één kort briefje gekregen van dat bedrijf, maar weet verder nog van niets. En Vergouwen is onbereikbaar'', zo tastte hij op oudejaarsdag in het duister.
,,Toch voel ik er niet voor zomaar een veilige keuze te maken voor de 10.000 meter. Ik ben uitstekend hersteld na de marathon van Amsterdam. Vier dagen later liep ik alweer verhuisdozen te sjouwen. Hoe Athene uitvalt is niet te zeggen. Als je door de warmte een halve liter vocht méér verliest, kan dat fataal zijn voor je prestatie. Maar ik wil, samen met mijn trainer Bram Wassenaar, in de komende weken alles nog eens goed op een rijtje zetten.''
Beide recordhouders op de lange afstanden toonden in Soest aan dat ze met kop en schouders uitsteken boven de concurrentie in eigen land. Dat neemt niet weg dat Gert-Jan Liefers een uitstekende indruk maakte door op de voor hem ongewoon lange 10 km derde te worden.
Achter Kiplagat en Kibiwott vochten Irma Heeren en Nadja Wijenberg een fraai gevecht uit om de derde plaats. Heeren won nipt. Beiden gaan volgende week in Egmond bespreken hoe zij op 4 april in Rotterdam eventueel samen op jacht kunnen gaan naar een startbewijs op de Olympische marathon.
Source: AD, Cors van den Brink Pictures
Your reaction
|