News

Kamiel finishes 5th in Dam tot Dam Loop

September 21st 2003 - The Van Dam tot Dam Loop is a classic roadrace between Amsterdam and Zaandam, but Kamiel Maase made his debute in this 10 mile event. Kamiel regarded this race as a serious test for the Amsterdam marathon 4 weeks from now. After 7 kilometers in very warm weather, Kamiel lost touch with the first group, consisting of the Kenyans Francis Kibiwot, Charles Kamathi and Luke Kibet. Two times winner Kamathi was this time beat by last-minute entry Kibiwot who ran a very fast 45.44. Kamiel finished 5th in 46.45 minutes, a personal best time. In two weeks time he will do another test, the 'Bredase Singelloop' half marathon, but he will not give a 100% just two weeks before the marathon.

Race info

Date21-sep-2003
EventDam tot Damloop
CityAmsterdam/Zaandam (NED)
Distance10 mile
Result46.45 (5th)
Complete result
 1 Francis Kitiwot  KEN 45.44
 2 Charles Kamathi  KEN 45.59
 3 Luke Kibet     KEN 46.08

 5 Kamiel Maase    NED 46.45

Kenianen, Maase, dan pas de rest

ZAANSTAD - Het was zijn eerste race van dam tot dam. "Véél bochten", was Kamiel Maase opgevallen. En die bijzondere sfeer langs de route, die bij de Dam tot Damloop veel weg heeft van de Elfstedentocht? "Je krijgt er weinig van mee, eerlijk gezegd. Je bent geconcentreerd, je hebt het meeste niet in de gaten. Nou ja, die vijftig mensen met een glas bier in de hand die daar zo lallend staan, ontgaan je natuurlijk niet."

Maase eindigde achter vier Kenianen als eerste van liefst 28.000 Nederlanders, een massa die over tien Engelse mijlen vooral vocht tegen de warmte. Maase niet. Hij had voor de afstand slechts 46,47 minuten nodig, 62 seconden langzamer dan winnaar Francis Kibiwott.

Organisator Le Champion zag Maase graag komen. De Wageninger is een van Europa's besten en rond zo'n naam kan een mooie race worden 'neergezet'. Het publiek kent Maase immers. En die traditioneel acht, negen Kenianen rondom hem zijn in feite onbekenden. Het is een gegeven dat zich vertaald in geld. Frans Denissen, manager van enkele Keniase atleten voelt de gevolgen van de inzakkende economie bij wegwedstrijden. "De waarde van die jongens zakt."

Komt ook door het enorme aanbod. Michel Boetink, werkzaam voor Global Sports in Nijmegen, schat dat zo'n zeshonderd Kenianen internationaal actief zijn. "En het wordt steeds moeilijker om ze ergens in Europa aan de start te krijgen."

Bij Nederlandse wedstrijden heeft het bureau van manager Jos Hermens veelal een stevige vinger in de pap. Sterker nog, Global Sports wordt zoals bij de Dam tot Damloop ingehuurd het topveld samen te stellen. Boetink: "Maar bij wedstrijden in bijvoorbeeld Frankrijk kan ik onze atleten nauwelijks kwijt. Al bied je een wereldkampioen aan, het is heel moeilijk om binnen te komen. Er staan er dan al dertig ingeschreven."

Zo gek is het in Nederland niet. Hoewel gek? De Kenianen domineren nu eenmaal wereldwijd de races op asfalt, zoals Chinezen heersen in het tafeltennis. Maar hoe goed ook, Keniase atleten zijn zelden persoonlijkheden. En de Europese markt eist juist aparte karakters, sporthelden met een verhaal. Boetink: "Wat je ziet, is een lokale ontwikkeling. In Nederland staan Kenianen van Nederlandse managers aan de start. En in Frankrijk Kenianen met Franse managers."

En zo heeft de winnaar van gisteren in Martijn Venhuizen een Nederlandse manager. Of eigenlijk, een vriend die hem hier helpt. Venhuizen wilde zo'n vijf jaar terug een managementsbedrijf opzetten. Dat mislukte omdat hij in Kenia de verkeerde contactpersonen trof. "Het heeft me een hoop geld gekost. Maar ach, da's het leven."

Hij hield aan dat avontuur één atleet over. Omdat Kibiwott er een is op wie Venhuizen kon bouwen. "Een rustige jongen, die kan vechten en de focus helemaal op lopen heeft gericht."

Van zijn prijzengeld van gisteren hoeft hij geen cent aan zijn 'manager' af te dragen. Venhuizen: "Hij leeft er van, ik niet."

Hoe hard Kibiwott ook loopt, een sponsor heeft hij niet en binnenkomen bij de betere Europese wedstrijden is voor hem moeilijk. "Je moet eerst een heel goede prestatie neerzetten", weet Venhuizen. "Zoals vandaag. Misschien dat het nu allemaal wel voor hem komt."

Hoe simpel is het atletenleven dan voor Maase. De 31-jarige atleet bereidt zich voor op de Amsterdam Marathon. Op trainingsstage in St. Moritz - vooraf aan de WK in Parijs - werd hij benaderd om in Amsterdam te starten, want ook daar zien ze zo'n sterke Hollandse atleet graag tussen de Afrikaanse overmacht. Maase toonde immers al zo vaak dat hij zich behoorlijk staande houdt tussen de Afrikanen.

Hij had aanvankelijk wel even getwijfeld over 'Amsterdam' op 19 oktober, maar vond vervolgens dat het in de planning richting de Spelen van Athene 2004 eigenlijk wel goed uit zou komen. "En ik kreeg een mooi aanbod, dat ook." Zo eerlijk is Maase ook wel weer. Uiteindelijk is hij net als al die Kenianen atleet van professie en voor z'n inkomsten dus afhankelijk van zijn prestaties. Zijn sportieve doelen staan echter los van het geld. Maase: "Ik wil vooral mooie tijden lopen op de marathon."

Source: GPD, Pim van Esschoten

Pictures

   

Reactions

Ben Lescrauwaet
September 20th 2004

New York 17 September ?

Derfert Andrzej
October 13th 2004

Hi ! Where is all results of run in 21-sep-2003 Dam tot Damloop ? a.derfert

Your reaction

Name
E-mail
Message
Please enter the anti-spam code: 5c13e
Code

News Archive


January 12th 2009Looking back on a running career
January 4th 2009Kamiel neemt afscheid in Egmond
November 9th 2008Kamiel awarded 'De Loper'
November 4th 2008Dutch athletics site published 'the week of Kamiel'
August 24th 2008Kamiel in hot Beijing marathon
August 11th 2008Acclimatizing in Fukuoka
August 6th 2008Kamiel in radio show Langs de Lijn
July 16th 2008Final preparations for Beijing marathon
June 26th 2008Preparing for Beijing conditions
June 22nd 2008Kamiel qualifies for Beijing
June 10th 2008Getting ready for qualification
May 9th 2008Battling the injuries
February 11th 2008Bursitis
February 9th 2008Kamiel decides not to start in Schoorl
January 20th 2008Low-key comeback in Mastboscross Breda
November 7th 2007Kamiel elected European athlete of the month
October 21st 2007Kamiel breaks own marathon record in Amsterdam!
October 7th 2007Successful test in Breda
October 1st 2007Request to Chinese government to help the people of Birma
September 23rd 2007Another good ten mile race